بنام خدا
ادامه بحث قبلی
اصل سوم
عدل الهى در تکوین و تشریع و جزا تجلیات گوناگونى دارد، که ذیلا به شرح هر یک مىپردازیم.
الف - عدل تکوینى: خداوند به هر موجودى آنچه را که شایستگى آن را دارد عطا مىکند، و هرگز استعدادها را در مقام افاضه وایجاد نادیده نمىگیرد. قرآن مىفرماید:‹‹ربنا الذی اعطى کل شیء خلقه ثم هدى›› (طه/50) پروردگار ما کسى است که نیازهاى وجودى هر چیزى را به او عطا کرده و او را هدایت مىکند.
ب - عدل تشریعى: خدا انسان را که شایستگى کسب کمالات معنوى را دارد، با فرستادن پیامبران و تشریع قوانین دینى هدایت مىکند، و نیز انسان را به آنچه خارج از توان او است تکلیف نمىکند. چنانکه مىفرماید:
‹‹ان الله یامر بالعدل و الاحسان و ایتاء ذی القربى وینهى عن الفحشاء والمنکر والبغى یعظکم لعلکم تذکرون››(نحل/90): خدا به دادگرى و نیکى و دستگیرى از نزدیکان فرمان مىدهد، و از فحشا وکار ناروا و ستم نهى مىکند، شما را پند مىدهد باشد که متذکر شوید. از آنجا که عدل و نیکى و دستگیرى از بستگان، مایه کمال انسان، و آن سه فعل دیگر مایه سقوط اوست، سه فعل نخست را واجب ساخته و از سه فعل اخیر نهى کرده است.
همچنین درباره اینکه تکلیف الهى فراتر از توان انسان نیست مىفرماید:‹‹لا یکلف الله نفسا الاوسعها›› (مؤمنون/62): خدا هیچ انسانى را جز به مقدار توانش تکلیف نمىکند.
ج - عدل جزایى: خدا هرگز به مؤمن و کافر، و نیکوکا ر و بدکار، از نظر پاداش و کیفر یکسان نمىنگرد، بلکه هر انسانى را مطابق استحقاق و شایستگى او، پاداش و کیفر مىدهد. بر همین اساس، تا تکالیف خود را از طریق پیامبران به انسانها ابلاغ نکند و به اصطلاح اتمام حجت ننماید، هرگز آنها را مؤاخذه نمىکند، چنانکه مىفرماید:
‹‹وما کنا معذبین حتى نبعث رسولا›› (اسراء/15): تا پیامبرى را نفرستیم، هرگز عذاب نمىکنیم.
و نیز مىفرماید: ‹‹و نضع الموازین القسطلیوم القیامة فلا تظلم نفس شیئا›› (انبیاء/47): در روز رستاخیز ترازوهاى عدل را برپا مىداریم، پس به هیچ کس کمترین ستمى نمىشود.
اصل چهارم
خدا انسان را آفرید و براى آفرینش او هدفى است. هدف از آفرینش انسان نیز همان رسیدن به کمال مطلوب انسانى است که در سایه عبادت و بندگى خدا تحقق مىیابد. هرگاه هدایت و پذیرش انسان به چنین هدف در گرو انجام مقدماتى از طرف خداوند باشد، خدا آن مقدمات را انجام مىدهد و در غیر این صورت، آفرینش انسان فاقد هدف خواهد بود. از این روى پیامبران را براى هدایتبشر ارسال نموده، و بینات و معجزات خود را در اختیار آنان قرار داده است.همچنین براى ترغیب بندگان به اطاعت و تحذیر آنان از معصیت، در متن پیامهاى خویش وعده و وعید قرار داده است.
آنچه گفته شد خلاصهاى از «قاعده لطف» در کلام «عدلیه» است که خود از فروع قاعده حسن و قبح به شمار رفته و مبناى بسیارى از مسائل اعتقادى است.
وبلاگ مفید